ZAFARAN KHASIAT DAN KEGUNAANNYA

Apakah dia zafaran?
Nama Zafaran atau lebih tepat Za’afaran didalam bahasa Arab, juga dikenali dengan nama Saffron Crocus dalam bahasa Inggeris. Zafaran adalah herba yang mahal malah dipanggil sebagai herba emas. Herba zafaran adalah merupakan stigma bunga zafaran atau nama saintifiknya (Crocus Sativus). Stigma bunga zafaran yang kecil inilah dikumpul, samada diguna secara bentuk stigma asal atau diproses dalam bentuk serbuk.
Zafaran Kering
Bunga zafaran memiliki tiga kepala putik (stigma) yang terletak distal terhadap daun buah. Bahagian tangkai putik, yang menghubungkan stigma dengan bagian bunga paling dalam, sering dikeringkan dan disebut safron. zafaran dipakai sebagai rempah masakan dan bahan pewarna.
Tanaman zafaran berasal dari Asia Barat, dan zafaran bertahan sebagai komoditi rempah termahal di dunia selama beberapa dekad. Tanaman ini pertama kali ditanam di sekitar Yunani.
Zafaran memiliki rasa khas sedikit pahit dan berbau harum seperti dalam bentuk rumput kering disebabkan zat kimia bernama picrocrocin dan safranal. Zafaran mengandung crocin, salah satu bahan pewarna karotenoid yang membuat makanan menjadi kuning keemasan. Warna kuning terang Zafaran menjadikannya sebagai rempah-rempah yang paling banyak dicari orang di dunia. Dalam pengubatan tradisional, Zafaran digunakan sebagai ubat perbagai jenis penyakit.
Nama zafaran di beberapa daerah antara lain:
- dalam bahasa Melayu, safron disebut koma-koma dan merupakan bumbu yang membuat nasi briyani (nasi beryani) menjadi berwarna kuning.
- dalam bahasa Arab, safron ini disebut zafaran (زَعْفَرَان), yang berasal dari kata aṣfar (أَصْفَر) yang berarti “kuning”.
- dalam bahasa english ditulis sebagai zafaran, diambil dari bahasa Perancis Kuna safran yang berasal dari bahasa Latin safranum.
- di Indonesia ada yang mengenalnya dengan nama zafaran, ada pula yang menyebutnya safran.
- dalam bahasa Melayu, safron disebut koma-koma dan merupakan bumbu yang membuat nasi briyani (nasi beryani) menjadi berwarna kuning.
- dalam bahasa Arab, safron ini disebut zafaran (زَعْفَرَان), yang berasal dari kata aṣfar (أَصْفَر) yang berarti “kuning”.
- dalam bahasa english ditulis sebagai zafaran, diambil dari bahasa Perancis Kuna safran yang berasal dari bahasa Latin safranum.
- di Indonesia ada yang mengenalnya dengan nama zafaran, ada pula yang menyebutnya safran.
Penanaman zafaran
Tanaman zafaran ini sesuai dengan cuaca yang banyak hujan di musim semi namun relatif kering di musim panas. Selain itu, hujan yang turun sebelum musim berbunga boleh menambah tuaian zafaran. Sebaliknya, hujan atau cuaca sejuk selama masa berbunga meningkatkan kemungkinan tanaman diserang penyakit dan mengurangi hasil tuaian. Cuaca yang terus-menerus panas atau lembab juga mengurangi hasil tuain, begitu juga haiwan dan serangga perosak, seperti: arnab, tikus, dan burung. Parasit seperti nematoda, penyakit karat daun.
Namun bila ditanam di daerah yang kurang hujan, maka perlu dibuatkan sistem pengairan yang baik. Tanaman ini tumbuh subur di tempat yang banyak terkena sinar matahari, dan tidak tumbuh dengan baik di tempat yang teduh. zafaran sebaiknya ditanam di tanah yang memiliki kecerunan sehingga banyak mendapat sinar matahari.
Namun bila ditanam di daerah yang kurang hujan, maka perlu dibuatkan sistem pengairan yang baik. Tanaman ini tumbuh subur di tempat yang banyak terkena sinar matahari, dan tidak tumbuh dengan baik di tempat yang teduh. zafaran sebaiknya ditanam di tanah yang memiliki kecerunan sehingga banyak mendapat sinar matahari.
Memetik bunga zafaran
Bunga mulai mekar sekitar pertengahan musim gugur. Pemetikan bunga harus dilakukan segera setelah bunga mekar di waktu fajar menyingsing, kerana bunga cepat menjadi layu.

Seterusnya, zafaran terus berbunga selama 1—2 minggu. Sejumlah 150 kuntum bunga boleh menghasilkan 1 gram zafaran kering. Berdasarkan pengiraan ini, 1 kilogram bunga diperlukan untuk menghasilkan 12 gram zafaran kering (72 gram sewaktu baru dituai). Sekuntum bunga yang baru dipetik rata-rata menghasilkan 0,03 gram safron segar, atau 0,007 gram safron kering.




No comments:
Post a Comment