Apa Itu Herba Zaafaran
Zafaran adalah sejenis rempah ratus dari stigma bunga Zafaran (Crocus sativus Linn), dari spesis keluarga Iridaceae. Bunga zafaran ada tiga stigma dan ia menggandungi crocin yang padanya terdapat nilai perubatan, ia membantu meremajakan (rejuvenate) kulit dan menjauhkan kekedutan.
Pembentukan Kimia
Kajian kimia keatas Stigma bunga Za'faran (Crocus Sativas Stigmas) melapurkan bahawa ia menggandungi carotenoid seperti crocetin (juga dikenali sebagai a-crocetin atau crocetin-l), glycoside (sekempulan compound yang terbentuk dari gula @ monosaccharide), gentioglucoside (pembentukan dari gula) dan diglucoside.
y –Crocetin (monomethyl ester), y –crocetin (dimethylester), trans crocetin isomer, 13-cis-crocetin; a-carotene, β-carotene, lycopene, zeaxanthin dan mangicrocin, a xanthone-carotenoid glycosidic conjugate⁷.
Kandunggan pewarna zafran adalah terhasil dari crocins, dan carotenoids yang amat mudah larut dalam air (cis dan trans glucosyl ester dari crocetin). Monoterpene aldehydes picrocrocin dan deglycosylated bersamaan safranal (dehydro-β-cyclocitral), terbentuk didalan zafran atas tindak balas dari pengeringan air picrocrocin, adalah memainkan peranan penting dalam rasa pahit dan hasil aroma.
Anthocyanins, flavonoids, vitamin (terutamanya riboflavin dan thiamine), asid amino, protein, kanji, galian, getah dan lain lain bahan kimia juga terdapat didalam zafran Diantara pembentukan ekstrak zafran, crocetin yang bertanggungjawab pada aktiviti pharmakologikalnya, selain dari Monoterpene aldehydes dan kampound isophorone seperti:
2,6,6-trimethyl-4-hydroxy-1-cyclohexen-1-carbocaldehyde,
2,4,4-trimethyl-3-formyl-6-hydroxy-2,5-cylohexadien-1-one,isophorone,
3,5,5-trimethyl-1,4-cyclohexadion-2-ene dan
3,5,5-trimethyl-2-hydroxy-1,4-cyclohexadion-2-ene, dikaji berasingan dari hasil peyerapan zafran melalui IR,UV,NMR dan mass spectroscopy.
Selain dari tersebut zafran juga menggandungi 5 ke 8% lemak dan lilin (wax), 12 ke 13 % protin dan sedikit minyak yang meyumbang kepada bauan zafran.
No comments:
Post a Comment